Mekanik havalandırma nedir? Nasıl çalışır?
Havalandırma, binadan, odadan veya kapalı bir alandan içerideki eski havanın uzaklaştırılması ve bunun yerine doğal temiz havanın sirküle edilmesi anlamına gelmektedir. Aslında bu iş doğal yollarla yapılabilir ancak günümüzde insanların toplandığı alanlar giderek dış dünyadan soyutlanmaktadır. Bu da sistem kurulumunu gündeme getirmektedir.
Son dönemlerde büyük binalarda sıklıkla tercih edilen ve rahat bir şekilde nefes alınabilmesine olanak tanıyan sirkülasyonu sağlayan cihazdır. Özellikle iş merkezlerinde sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Çünkü bu yerlerin dış dünya ile direkt olarak bağlantısı yoktur ve ortamdaki oksijenin dağıtılması için bu tip cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Havalandırma sistemlerinin kullanılmaması bir süre sonra içerideki havayı ağırlaştırır ve kişilerin ölümüne dahi yol açabilecek seviyeye gelir. Bu nedenle otellerde, iş merkezlerinde ve gökdelenlerde bu tip sistemler hayati bir öneme sahiptir.
Mekanik havalandırma nedir?
Mekanik havalandırma, ortamdaki oksijen sirkülasyonunun doğal yollarla yapılamaması durumunda kullanılan ve kurulan sistemin adıdır. Ortamda bulunan ve sürekli olarak üretilen kötü havanın dışarıya atılması mümkün olmadığında mekanik havalandırma setleri bu işi kısa sürede yapabilir.
Bu yöntem yalnızca kötü hava ile iyinin yer değiştirmesini sağlamaz. Aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nemlilik durumlarını da göz önünde bulundurur.
Mekanik havalandırma yöntemleri nelerdir?
Mekanik havalandırma sistemlerinde üç çeşit karşımıza çıkmaktadır. İlk olarak dengeli havalandırma olarak bilinen ortamdaki havayı emen ve yeni hava pompalayan sistemlerdir. İkinci olarak doğal havanın ortama girişi ve mekanik olarak emilmesi ve son olarak mekanik hava girişi ve doğal yollarla çıkışı.
Bu üç yöntem ile ortamda mekanik havalandırma yapabilir, dilediğiniz gibi bir sistem kurabilirsiniz.
Mekanik havalandırma nasıl çalışır?
Mekanik havalandırma dışarıda var olan merkezi bir sistem tarafından yönetilir. Sistem içerisinde kötü havayı çekecek ve iyi – temiz havayı ortama pompalayacak kompresörler bulunur. Bu sistemler sayesinde ek bir çalışma prensibine gerek olmadan tüm havalandırma işlemleri yürütülür. Bu sistemler sık sık bakım ve kontrollerden geçmelidir. Aksi takdirde bozulma durumları ile karşı karşıya kalabilir. Bu da binalar için tehlike arz eder.
Mekanik havalandırma hangi tesisler için uygundur?
Günümüz dünyasında insanların kitleler halinde bir arada bulunduğu binalar genellikle dışa kapalıdır. Dış dünyaya kapalı olan mekanların da havalanması pek olası değildir. Bu nedenle mekanik havalandırma sistemleri çoğunlukla, alışveriş merkezler, iş dünyasının bulunduğu plazalar, hastaneler, büyük yaşam ve kapalı yaşam alanları, gökdelen gibi yerlerde bulunmakta ve buralar için uygun görülmektedir.
Mekanik havalandırma avantajları nelerdir?
- Mekanik havalandırma sistemleri sürekli olarak taze havanın ortamda bulunmasını sağlar. Bu sayede yapılan sirkülasyon ile içerisinin dışarıdan farkı kalmaz.
- Mekanik havalandırma sıcaklık ve nem farkını tespit edebilir.
- Yangına karşı da etkili olan mekanik havalandırma herhangi olumsuz durumda hava akışını otomatik olarak kesebilir.
Son Yazılar
- Müze Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Market Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Yemekhane Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Villa Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Showroom Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Laboratuvar Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Havuz Nem Alma Sistemleri Nedir? Fiyatları Ne Kadar?
- Duman Tahliye Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
- Soğuk Hava Deposu Nedir? Nasıl Çalışır? Fiyatları Ne Kadar?
- Kafe Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Spor Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Taze Hava Ünitesi Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Split Klima Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
- Rooftop Klima Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Otopark Havalandırma Sistemleri
Etiketler
Arşiv
- Kasım 2023 (2)
- Ekim 2023 (4)
- Ağustos 2023 (4)
- Temmuz 2023 (1)
- Haziran 2023 (1)
- Nisan 2023 (1)
- Mart 2023 (4)
- Şubat 2023 (1)
- Ocak 2023 (1)
- Aralık 2022 (2)
- Eylül 2022 (3)
- Ağustos 2022 (4)
- Temmuz 2022 (3)
- Haziran 2022 (1)
- Mayıs 2022 (5)
- Eylül 2021 (5)
- Eylül 2020 (2)
- Haziran 2020 (3)