Heat Pump VRF (Aynı Anda Sadece Isıtma veya Soğutma)
Heat Pump VRF (Aynı Anda Sadece Isıtma veya Soğutma)
Heat Pump VRF, iklimlendirmede aynı anda ısıtma ya da soğutma yapabilen sistemlerdir. Özellikle tek bir sıcaklığın tüm ortamlarda oluşmasını isteyen yerlerde kullanılan bu sistemde yine kanal yöntemi kullanılmaktadır.
Borulama yapısının esnek olması sayesinde farklı bina tiplerinde de kullanılabilen Heat Pump VRF, enerji tasarruflu olması ve çevre dostu olması açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Kısmı iyi yük gereksinimi sayesinde geleneksel havadan havaya ısı pompalarına oranla ciddi enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Yine bir dış ünitenin varlığından söz edebilmek bu sistem içerisinde de mümkündür.
Heat Pump VRF nedir?
Heat Pump VRF, genel olarak iki borulu sistem olarak da bilinmektedir. Tüm sistem ısıtma ya da soğutmaya ayarlıdır ve o an farklı bir iklimlendirme çeşidi uygulanmaz. Heat Pump VRF’de yaklaşık olarak yüzde 20’lik enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
Heat Pump VRF’de kapasiteye oranlı çalışma sistemi bulunmaktadır. Bu da fazladan tüm odaların ısınmasını ya da soğumasına gerek olmadan çalışmasını sağlamaktadır. Her iç ünitede bulunan kapatma sistemi sayesinde kullanılmayan odalarda herhangi bir iklimlendirme yapılmaz. Heat Pump VRF’de her iç ünitede aynı sıcaklık değerleri bulunmaktadır. Yani yazları soğutma aynı derecede tüm binada, kışları ise ısınma yine gerekli tüm noktalarda yapılabilmektedir.
Heat Pump VRF çalışma prensibi nasıldır?
Heat Pump VRF, genel olarak açıklanacak olursa dış motor ünitesi, kanal ve iç ünitelerden oluşmaktadır. Dış üniteden gelen sıcak ya da soğuk hava kanallar vasıtası ile iç ünitelere aktarılmaktadır.
Kompresör bu sistem içerisinde rotasyonlu çalışmaktadır. Bu sayede yük her tarafa eşit bir şekilde dağıtılabilmektedir. Heat Pump VRF sistemleri belirli zaman içerisinde çalışma sıralarını değiştirerek periyotlar oluşturur. Bu sayede aşırı yük oluşmadan tüm işlemler tamamlanmaktadır. Ancak buna rağmen ilk çalışma zamanında oluşan yüklenmeler belirli bir süre sonra yorulma meydana getirmektedir.
Kompresörlerdeki yağ seviyeleri oldukça önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Heat Pump VRF sistemlerinde farklı kompresörlerde yağ seviyelerinin azalması söz konusu olursa diğer taraflardan bu açık kapatılır ve kompresörün ömrü ciddi anlamda uzatılır.
Heat Pump VRF kullanım avantajları nelerdir?
Heat Pump VRF, sistemleri büyük binaları tek bir merkezden iklimlendirme imkanı sunmaktadır. Dolayısıyla her bölgeyi aynı sıcaklığa rahatlıkla getirebilirsiniz. Özellikle geçiş mevsimlerinde bu durum gözle görülür şekilde binaları rahatlatır. Ayrıca enerji tasarruflu olması da işletmelerin yükünü önemli ölçüde azaltır. Aynı modda çalışan iç üniteler küçük sıcaklık farkları ile yeniden programlanma özelliğine sahiptir. Borulamasının esnek olması karmaşık bina sistemine sahip yerlerde dahi kolay ve hızlı bir şekilde Heat Pump VRF sisteminin kurulmasına olanak tanımaktadır. Genellikle en son teknoloji kullanıldığı için karbon ayak izi en aza indirgenir. Böylece doğaya ve çevreye önemli katkılar sağlanabilir.
Son Yazılar
- Müze Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Market Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Yemekhane Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Villa Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Showroom Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Laboratuvar Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Havuz Nem Alma Sistemleri Nedir? Fiyatları Ne Kadar?
- Duman Tahliye Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
- Soğuk Hava Deposu Nedir? Nasıl Çalışır? Fiyatları Ne Kadar?
- Kafe Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Spor Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Taze Hava Ünitesi Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Split Klima Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
- Rooftop Klima Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Otopark Havalandırma Sistemleri
Etiketler
Arşiv
- Kasım 2023 (2)
- Ekim 2023 (4)
- Ağustos 2023 (4)
- Temmuz 2023 (1)
- Haziran 2023 (1)
- Nisan 2023 (1)
- Mart 2023 (4)
- Şubat 2023 (1)
- Ocak 2023 (1)
- Aralık 2022 (2)
- Eylül 2022 (3)
- Ağustos 2022 (4)
- Temmuz 2022 (3)
- Haziran 2022 (1)
- Mayıs 2022 (5)
- Eylül 2021 (5)
- Eylül 2020 (2)
- Haziran 2020 (3)