Fancoil Nedir? Fancoil Hangi Tesisler için Uygundur?
Ev ve ofislerde zaman zaman karşımıza çıkan ancak adını bilemediğimiz yer ve tavanlarda kurulu olan klima sistemleridir. Son dönemlerde birçok binada tercih edilen fancoil sistemler, alanları soğutmak ya da ısıtmak için kullanılmaktadır.
Fancoil nedir?
Fancoil, geçmiş dönemlere göre daha fazla tercih edilmeye başlandı. Fancoil, mevcut havanın küçük bir alanda sirküle edilmesinden sorumlu olan bağımsız bir klima sistemlerine verilen isimdir. Ancak bazen tam bir HVAC (Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme) sisteminin bir parçası gibi de görülmektedir.
Fancoil birimleri aynı zamanda çeşitli konfigürasyonlarda da kullanılır, olağan konfigürasyonlar zemine monte ve tavan konfigürasyon tiplerinde düzenlenir ve kullanılır. Özellikle zemine monte olanlar çok sık karşımıza çıkmaktadır.
Fancoil parçaları nelerdir?
Fancoil birden çok parçadan oluşur. Görünüm açısından derli toplu olsa da çalışma prensibi birçok parçaya dayanmaktadır. Bu parçaların eksik olması sistemin doğru bir şekilde çalışmasına engel olur. Dolayısıyla sağlıklı bir fancoil için mutlaka aşağıdaki liste olmalıdır:
- Ünitenin etrafındaki kasa
- Filtre
- Hava girişi
- Fan
- Soğutma Bataryası
- Isıtma Bataryası
- Kanal/Duvara monte termostat
- Izgara
- Deşarj
- Hız kontrolörü/açma/kapama anahtarı
- Modülasyonlu/açma/kapama valfi
Bu parçalar fancoil çalışma sistemi içerisinde hayati nitelikte elemanlardır.
Fancoil sistemi nasıl çalışır?
Fancoil sistemi ortamdaki tüm havayı yeni hava ile değiştiren, bunu yaparken de sisteme ayarlı olan sıcaklıkta yapan bir sistemdir. Soğutulmuş su fancoil ünitesi (FCU), dahili ısı eşanjöründen geçen havadan gelen ısıyı, içinden geçen soğutulmuş suya aktararak çalışır.
Fancoil, yalnızca bir soğutma veya ısıtma bobini ve bir fandan oluşan basit bir makinedir. Kanal sistemi olmadan havayı değiştirmek için kendi başına durabilme özelliğine sahip olan ve yine kendiliğinden çalışabilen benzersiz bir klima sistemidir. Çoğu fancoil ünitesi, sirküle edilen soğuk veya sıcak su ile ortamın ısısını kontrol altında tutar. Genellikle bu su, soğutma kulesi ve kazan gibi gerekli donanıma sahip merkezi bir tesisten alınır.
Fancoil hangi tesisler için uygundur?
Fancoil sistemleri genellikle toplu bulunulan mekanlarda kullanılmaktadır. Bu mekanlar çoğunlukla dışarıdaki havaya mekanik havalandırma ile kavuşur ve sirkülasyonu bu şekilde sağlarlar. Fancoil kullanılan mekanlar arasında, Hastane, otel, alışveriş merkezi ve iş merkezi gibi yerleri rahatlıkla sayabiliriz. Bu yerlerdeki fancoiller 2 borulu ve 4 borulu olmak üzere iki tiptedir.
Fancoil avantajları nelerdir?
Fancoil sistemler birçok avantajı bünyesinde barındırdığı için tercih edilmektedir. Bu sistemlerde soğutma ve ısıtma için ayrı cihazlara gerek kalmaz. Kısacası tek bir cihaz içerisinde hem sıcak hem de soğuk sistem bulunur. Fancoil sistemi ile merkezde hazırlanan sıcak su ve soğutulmuş suyun soğukluğu veya sıcaklığı bina içine verilmektedir.
Fancoil ayrıca düşük enerji tasarrufu da sunmaktadır. Buna karşın yüksek ısıtma ve yüksek soğutma yapabilecek kapasiteye sahiptir. Odadan aldığı havayı ısıtma ya da soğutma sistemlerinden geçirerek, tekrar odaya üflenmesi söz konusu olması da bir diğer avantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Son Yazılar
- Müze Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Market Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Yemekhane Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Villa Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Showroom Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Laboratuvar Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Havuz Nem Alma Sistemleri Nedir? Fiyatları Ne Kadar?
- Duman Tahliye Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
- Soğuk Hava Deposu Nedir? Nasıl Çalışır? Fiyatları Ne Kadar?
- Kafe Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Spor Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Taze Hava Ünitesi Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Split Klima Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
- Rooftop Klima Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Otopark Havalandırma Sistemleri
Etiketler
Arşiv
- Kasım 2023 (2)
- Ekim 2023 (4)
- Ağustos 2023 (4)
- Temmuz 2023 (1)
- Haziran 2023 (1)
- Nisan 2023 (1)
- Mart 2023 (4)
- Şubat 2023 (1)
- Ocak 2023 (1)
- Aralık 2022 (2)
- Eylül 2022 (3)
- Ağustos 2022 (4)
- Temmuz 2022 (3)
- Haziran 2022 (1)
- Mayıs 2022 (5)
- Eylül 2021 (5)
- Eylül 2020 (2)
- Haziran 2020 (3)