Evaporatif soğutma nedir? Nasıl çalışır?
Buharlaştırıcılı soğutma olarak da geçen evaporatif soğutma, tanımlanırken genellikle ıslak vücuda çarpan rüzgâr tanımlaması ile anlatılır. Vücuttaki su kuruyana kadar serinlik hissi devam eder ve bu süre zarfında serin kalınmış olur. Bunun ise nedeni suyun buharlaşması olarak gösterilir.
Evaporatif soğutma enerji tasarrufu konusunda ciddi katkı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre yüzde 80 oranında enerji tasarrufu sağladığı tespit edilmiştir.
Evaporatif soğutma nedir?
Evaporatif soğutma, sıcak havayı yok etmek veya en aza indirmek için buharlaştırılmış suyun kullanılması olarak tanımlanabilir. Aslında her ne kadar teknolojik bir ürün olarak karşımıza çıksa da bu tür soğutmanın geçmişi oldukça eskiye dayanır. Antik Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar çadırlarının önlerine ıslak ürünler asarak evaporatif soğutma yönteminin ilkel halini kullanırlardı. Paspaslardan esen sıcak hava daha sonra içerideki havanın makul bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı oldu. Dolayısıyla dünya üzerinde kullanılan en eski iklimlendirme sistemlerinden birisi olması evaporatif soğutmayı öne çıkartmaktadır.
Evaporatif soğutma nasıl çalışır?
Modern ekipmanlarla dizayn edilmiş evaporatif soğutma sistemlerinin en önemli noktası suyun buharlaştığı ve havanın içerisinde geçtiği pedlerdir. Soğutma pedleri, birbirine yapıştırılmış oluklu selüloz levhalardan oluşmaktadır. Malzeme, çürümeyi önlemek ve uzun hizmet ömrü ve minimum bakım sağlamak için özel bileşiklerle donatılmıştır.
İçerisinde özel bir su dağıtım sistemi bulunduran evaporatif sistemler, suyu soğutma pedleri üzerine yayar. Böylece soğutma kapasitesini en üst düzeye çıkmış olur. Bu da tüm yüzeyi ıslak tutan tek tip bir su beslemesi sağlar. Bu noktada fanlar da negatif bir basınç oluşturarak havanın ped üzerinden çekilmesine neden olur. Buharlaşma, hava ve su arasındaki temastan kaynaklanır. Bir kontrol sistemi su pompasını çalıştırır ve fan soğuk havayı alana dağıtır.
Evaporatif soğutma hangi tesisler için uygundur?
Evaporatif birçok yerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla gittiğiniz hemen her mekanda bu türden soğutma sistemlerini görebilirsiniz. Bu yerler arasında:
- Güç santralleri,
- Halı fabrikaları,
- Kafeler,
- Yüzme alanlarında,
- Restoranlarda,
- Yat ve tekneler,
- Fırınlar,
- Kapalı spor salonları
Bu yerler arasında bulunuyor. Ayrıca portatif olarak da üretilen evaporatif soğutma sistemlerini evlerde de kullanabilirsiniz.
Evaporatif soğutma avantajları nelerdir?
Evaporatif soğutma sistemleri enerji tasarrufu sunması ile bilinmesi çok fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Ancak tek avantajı bu değildir. Bunun yanı sıra şunları sunar:
- Bu sistemler bakteri ve virüs riskini azaltması ve temiz hava sunması ile öne çıkıyor. Farklı klima tipleri gibi kimyasal soğutucu içermiyor.
- Ekipmanları bakım gerektirmemesi ile öne çıkıyor.
- Evaporatif soğutma çözümlerimizin tümü, hava ön filtrelemesi ile birlikte geldikleri için çok temiz bir hava kalitesi sunar.
- İç hava kalitesi bakımından yüksek değerlere ulaşması
- Kurulum maliyeti diğer iklimlendirme elemanlarına göre yüzde 50 daha azdır.
- Dolayısıyla dilediğiniz an farklı yerlere montaj yapabilirsiniz.
Son Yazılar
- Müze Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Market Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Yemekhane Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Villa Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Showroom Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Laboratuvar Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Havuz Nem Alma Sistemleri Nedir? Fiyatları Ne Kadar?
- Duman Tahliye Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
- Soğuk Hava Deposu Nedir? Nasıl Çalışır? Fiyatları Ne Kadar?
- Kafe Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Spor Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Taze Hava Ünitesi Nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Split Klima Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
- Rooftop Klima Nedir? Ne İşe Yarar? Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Otopark Havalandırma Sistemleri
Etiketler
Arşiv
- Kasım 2023 (2)
- Ekim 2023 (4)
- Ağustos 2023 (4)
- Temmuz 2023 (1)
- Haziran 2023 (1)
- Nisan 2023 (1)
- Mart 2023 (4)
- Şubat 2023 (1)
- Ocak 2023 (1)
- Aralık 2022 (2)
- Eylül 2022 (3)
- Ağustos 2022 (4)
- Temmuz 2022 (3)
- Haziran 2022 (1)
- Mayıs 2022 (5)
- Eylül 2021 (5)
- Eylül 2020 (2)
- Haziran 2020 (3)